Adolf Hitler fördjupningsarbete

Vem är Adolf Hitler?

Innehållsförteckning

1. Inledning

2. Uppväxten

3. Han läste mycket

4. Tog aldrig examen

5. Familjen

6. Tiden i Wien

7. Hatet och läran växer fram

8. Första världskriget

9. Nazistpartiet

10. Mein Kampf – Nazisternas Bibel

11. Adolf får makten

12. Andra världskriget

13. Adolfs död och det blir fred

14. Analys och slutsatser

Inledning

Jag har valt Adolf Hitler som mitt fördjupningsarbete för att det var det intressantaste jag kunde hitta och för att jag visste att det skulle finnas bra mycket fakta om honom.

Jag tycker att tanken om att det fortfarande finns folk som levde när Adolf var aktiv är intressant och hur mycket han har påverkat världshistorien.

Hur jag har gått tillväga

Jag började med att samla ihop några webbsidor och skrev upp deras webbadress i ett Word dokument. Jag skrev upp de hemsidor som verkade ha bra med fakta och inte bara fakta om krigen. Jag kommer att nämna lite om krigen men jag har faktiskt försökt att få med mer om hans uppväxt och liv utanför krigen och innan han blev involverad i allt krig.

Jag använde mig också av en bok och jag la till några bilder ifrån andra sidor.

Frågeställningar

Hur var Adolf som barn?

Vilka var hans föräldrar?

Hur var hans uppväxt eftersom han blev så ond?

Vad var hans intressen?

Hade han några kompisar?

Hade han någon flickvän/fru?

Uppväxten

Adolf Hitler föddes den 20 april år 1889 i ett litet värdshus i österriket runt halv sju på kvällen. Det var i en liten stad som heter Braunau vid floden Inn som gränsar mot Tyskland.

Värdshuset låg vi en bondbygd. Det var en tyst trakt där ingifte var vanligt.

Adolfs far och mor var så nära släkt så att de var tvungen att få tillstånd av biskopen för att gifta sig.

I småskolan så hade han utmärkta betyg och han var med i skolkören med en bra sångröst.

På rasterna så var han den ledande när det kom till lekar som indianer och vita eller boer och engelsmän. Han var en alert men lydig pojke.

När han började realskolan så gick skolarbetet sämre. Förut var han en av de begåvade och smarta men Studieintresset tog ju slut. Adolf saknade självdisciplin sa hans fransklärare till han, men han hade talang. Han var inte längre ledaren så han uppträde arrogant.

Honom hade svårt att passa in i skolsystemet. Mer och mer var han i sitt egna huvud.

Han var helst själv och tecknade eller kollade på opera.

Adolf hade en bit att gå för att komma till skolan. På vägen till skolan passerade han ett slott som heter Kurnberg. Det var sagt att det var det slottet som Nibelungenslied komponerades.

Som sagt så var Hitlers väg till skolan en bit att gå och på vägen så påverkades hans nationalromantiska sinne när han gick hela vägen förbi skogar, byar och branta kullar.

Stämningen över alplandskapet runt honoms hembygd gjorde honom till en drömmare.

För Adolf så var det som att leva i en Wagneropera för att det var som att leva i en sagolik alpvärld, då husen såg husen såg ut som teaterkulisser. Enligt vad en iakttagare upptäckt så måste Adolf tvinga sig ur sina drömmar.

Längre bort ifrån verkligheten försvann han när var ensam och drömde i sin fantasivärld.

Han läste mycket

Adolf gillade att läsa och läste mig mycket i sin ungdom. Han brukade låta fotogenlampan brinna och det gjorde hans far rasande. Men det var inte skolböcker han läste.

Adolf gillade Karl Mays indianböcker. Senare blev han intresserad av de gamla tyskarnas historia och bekantade sig med sagofigurerna i de historiska böckerna.

Bismarck, som enade Tyskland under 1860-1870 talen var Adolfs stora hjälte. Tysklands storhet var mycket viktig för Adolf. Adolf tog tidigt in tryck av de tyska trender som fanns i Österrike under hans ungdom. Adolfs kamrater skrattade åt honom för att han alltid satt och kollade över kartboken, när de gjorde det så stirrade han på dem och sa: ”jag håller på att utplåna de tyska gränserna och göra Tyskland större – och större”!

Tog aldrig examen

Adolf var lite bortskämd, i hans mors ögon var han en prins med mycket talang och hon brydde sig inte om släktingarnas kommentarer om att Adolf skulle hjälpa till med försörjningen och att han borde lära sig ett yrke. Hon tyckte att han var så klen att han skulle få avbryta skolan i ett år. Adolf övertalade sedan sin mor om att få sluta studera helt. Vid sexton års ålder slutade han skolan utan att tagit examen. Fadern dog ett par år tidigare. Han var fri att göra vad han nu ville och det var till exempel att gå till operan nästan varje kväll med sin ende vän Kubizek.

Familjen

Adolfs familj bestod utan Adolf, pappan Alois och mamman Klara Hitler.

Adolf hade 5 syskon men bara en som nådde vuxen ålder, hon hette Paula Hitler (1896-1960).

Alois förtidspensionerades vid 58 år och innan dess så var han tulltjänsteman.

Adolfs far var en hård och sträng far. Ifall man var uppkäftig eller olydig emot honom så skulle man kunna få stryk. Det har hänt att Alois tagit stryptag på Adolf tills han har svimmat, fick man veta av Alois halvbror Alois junior. I boken Mein Kampf som Adolf skrev står det att han blev slag av sin far med en flodhästpiska varje dag.

När Adolfs far dog när han var 14 år så visade Adolf inga tecken på att han var ledsen. Adolf och hans far Alois hade ju inget bra förhållande till varandra så man kan ju förstå att han inte var så ledsen. Adolf ville börja på konstakademin medan hans far ville att han skulle fortsätta i sitt spår.

Tiden i Wien

Efter att Alois hade dött så drog Adolf till Wien för att försöka komma in på konstakademin.

Men Adolf kom inte in eftersom de tyckte att han saknade talang och för att hans betyg ifrån realskolan var för dåliga. Även fast han inte kom in på konstakademin så gav han inte upp utan han började studera måleri på egen hand istället.

Adolf fick sedan veta att hans mamma Klara hade fått bröstcancer och var nära döden.

Då åkte han hem för att ta hand om henne.

(Kubizek)

Klara dog den 21 december 1907.

Adolf åkte sedan till Wien igen och bodde i en enrumslägenhet med sin kompis Kubizek.

Adolf tänkte nu att han skulle bli en självutbildad arkitekt, så han vandrade runt omkring i Wien och skissade ytor medan han kollade på byggnader. På grund av hans dåliga slutbetyg från realskolan så var det ju omöjligt för han att komma in på en arkitektskola.

Adolfs vän skulle vara med i armen, men det var något som Adolf inte alls ville bli intagen till Han flyttade till exempel runt vid olika övernattningsställen i Wien för att inte bli intagen. Adolf var tvungen att ta olika lågbetalda jobb eftersom hans mammas arvspengar började ta slut. Han var byggnadsarbetare och målade affischer och plakat för småaffärer.

Adolf blev mer och mer intresserad av politik och studerade ofta ganska mycket på olika bibliotek.

Hans nazistiska lära och hat emot judar växte och växte.

Hatet och läran växer fram

Adolf läste väldigt mycket böcker på statsbiblioteket. Det hans läste var allt möjligt, men till slut så började han leta efter någon att lägga skulden på för the ekonomiskt ruttnade tyskland.

Adolf hade blivit säker på att det var judarna som förstörde det tyska samhället.

Ju mer han läste desto säkrare blev han. Modernismen inom konst och musik var något som Adolf inte gillade och då skyllde han på judarna.

Första världskriget

Adolf ville ju inte bli inkallad till armen så han flyttade till Munchen för att slippa riskera att bli inkallad till den österrikiska armen. Den tredje augusti 1914 så sökte Adolf till den bayerska militär armen även fast han var en österrikisk invånare.  Adolf har berättat själv om när han fick svaret på sin ansökan.

”Jag bröt brevet med darrande händer och jag kan inte med ord beskriva en glädje jag upplevde… ett par dagar senare hade jag på mig den uniform som jag inte skulle ta av mig på närmare sex år.”

Adolf kämpade vid i närheten av frontlinjen hela första världskriget och vid december 1914 så hade han förtjänat järnkorset av andra klassen. Men efter några år så hade han också förtjänat en mycket ovanlig deklaration för en korpral, alltså järnkorset av första klass.

Nazistpartiet

Efter kriget så fick han ett jobb som gick ut på att spionera på olika politiska partier som har blivit misstänka för att ha förbjudna åsikter.

En grupp som kallades för det tyska arbetarpartiet fick Adolf order om att kontrollera.

I en ölhall i Munchen hade ca tjugo personer ett möte. När Adolf hörde en representant säga att han tyckte att Bayern skulle vara skiljt ifrån övriga Tyskland så ställde han sig upp och improviserade fram ett otroligt tal.

Adolf fick efter det talet en plats i partiet styrelse.

Mein Kampf – Nazisternas Bibel

Adolf ville verkligen ha kontroll över Tyskland så fort som möjligt och för att få det så skapade han en statskupp som vid kvällen den 8: e oktober inleddes.

i en ölhall i Munchen, så tog Adolf ledning över ett politiskt möte.

Adolf tog fram en pistol och tvingade chefen för statens arméer, Gustav Von Kahr att ansluta sig till kuppen. Nästa dag så marscherade de 9 000 demonstranterna i Munchens centrum med Adolf i fronten. Men 100 tungt beväpnade poliser stoppade dem och dödade allihop, men Adolf rymde och hittades 2 dagar senare då han fick ett fängelsestraff på 5 år.

Han var inte i fängelset i 5 år utan han blev frisläppt efter 9 månader.

Men under sin tid i fängelset så skrev han boken ”Mein Kampf”.

Adolf får makten

Adolf var utnämnd till rikskansler 1933 och det var mycket uppmärksamt utomlands.

När Adolf var utsläppt så var nazistpartiet förbjudet men det var många som hoppades och trodde på Adolf då han lovade ett jobb åt alla. Adolf lovade att det skulle börja jobba på ett mer demokratisk sätt när förbudet försvann. Adolf hade ett öppet massmöte där han hotade regeringen med nya attacker när förbudet tagits bort men då infördes det igen eftersom han inte höll sitt löfte. Efter det hotet så var nazistpartiet förbudet i två år igen.

Under de 2 åren så la Adolf sin energi till att ordna partiet till en politisk organisation.

SS kallades den nya organisationen och det var Adolfs personliga livvaktsorganisation.

Josef Geobbles hade ansvar för upplysningsverksamheten.

År 1929 så började den ekonomiska krisen över hela världen och skapade kaos,

Geobbles propaganda hade fångat väldigt många tyskar.

Nazisterna fick år 1927 hundrasju platser i riksdagen. I maj 1932 fick nazisterna flest röster i omvalet. Adolf hade full kontroll 2 år senare när presidenten Hindenburg dog. Adolf var då tyska rikets diktator.

Andra världskriget

Adolf ville bara ha makt så han brydde sig inte så mycket om styrelsens program och förbättringar. Tack vare partiet så hade han nu det som han ville ha.

Adolf skulle nu använda Tyskland som ett maktinstrument för att skaffa sig ännu mer makt.

Adolf hade haft framtidsdrömmar fixa till Tyskland och göra Tysklands makt större under hela sin politiska karriär. Mein kampf var en stor anledning till att han fick makten, men det tog ju 10 år.

Adolfs död och det blir fred

Adolf vigde sig med Eva den 29: e april 1945 med Geobbles och Bornmann som vittnen och Walter Wagner som höll för vigseln.

Sedan skålade de med champagne och snackade om de gamla goda tiderna. Adolf skrev sitt politiska testamente efter festen. Han skrev och skyllde på kriget, judarna, och sin fiende.

Han skrev också att det var judarna som hade tvingat fram kriget och att han själv inte gjort något fel. Han utsåg Karl Donite till sin efterträdare som landets ledare.

Efter en lunch så gick Adolf och hans fru in i ett rum med Goebbles och några män utanför. De hörde ett skott och de gick in för att hitta Adolf och Eva döda. Adolf hade skjutit sig själv i munnen men Eva förgiftade sig själv.  Detta hände klockan 15:30 den 30 april 1945.

Adolfs chaufför hällde bensin på Adolfs och Evas lik och tände på. Efter tretton år som diktator i Tyskland så var han nu död. När Adolf var död så jublade hela världen eftersom alla länder som hade stått under det tyska våldet nu var helt fria.

Analys och slutsats

Från allt som jag har skrivit upp i detta arbete så vet vi nu att Adolf var en pojke som vilken annan när han gick i småskolan, förutom att han kanske hade bättre betyg än vissa.

Men att hans betyg gick neråt i realskolan. Adolf var ju och en riktig drömmare som var fast i sin egen värld. Med en överbeskyddande mamma sträng pappa som strypte och piskade Adolf. Han var ju också väldigt ensam av sig.

Från de frågeställningar jag har skrivit upp så går det att ta reda på alla svaren genom att läsa igenom det fakta jag har skrivit ner.

Men en viktig sak att veta var ju att han läste väldigt mycket. Allt läsande är troligen anledningen till att han började hata judarna och skyllde allt som var fel med Tyskland på judarna. Han kom ju in i politiken och han visade sig bli en riktigt bra talare. Han ville ju inte bli inkallad till Armen men han gick ju med i armen till slut och kämpade bra i krig.

Hade han inte åkt in i fängelset så hade han troligen inte skrivit boken Mein Kampf.

Det nya jag lärde mig av att fördjupa mig i detta arbeta var att han gillade att måla, gå på opera och mycket mer. Jag brukade tänka mig en riktig ledande mördare innan, men nu ser jag också hur han var som barn och kämpar för sin konstkarriär. Med en mor som älskade honom men med en far som var mycket sträng.

Käll- och litteraturförteckning

Böcker

Freeman Charles Nazisterna tar makten 2001. (Taget fakta 31 maj)

Hemsidor

http://www.mimersbrunn.se/Adolf_Hitler_1445.htm (Taget 29 maj)

http://www.sub.su.se/forint/thit1.htm (Taget 29 maj)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler (bild tagen 20 maj)

http://en.wikipedia.org/wiki/August_Kubizek (bild tagen 25 maj)

Leave a Reply

Hoppa till verktygsfältet